واکسن HPV کِی به برنامه واکسیناسیون ملی می آید؟
به گزارش پسرک کامپیوتری، رئیس اداره کنترل و پیشگیری از سرطان وزارت بهداشت ضمن تشریح اقدامات وزارت بهداشت برای کنترل عفونت HPV و تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم، درباره واکسن این بیماری نیز توضیحاتی را ارایه داد.
دکتر علی قنبری مطلق در گفت وگو با خبرنگاران، درباره نحوه تشخیص و درمان سرطان در کشور ضمن اشاره به اقدامات صورت گرفته در جهت تشخیص زودهنگام سرطان در کشور گفت: در قالب برنامه تشخیص زودهنگام سرطان دستاوردهای مهمی داشتیم.؛به طوریکه فراوری تست خون مخفی در مدفوع که به عنوان روش FIT شناخته می گردد، در ایران با قیمت بسیار ارزان انجام شد که این تست به تشخیص زودهنگام سرطان یاری می نماید. همچنین خوشبختانه در قالب همین برنامه بهورز و مراقب سلامت در سطح شبکه بهداشتی و خانه های بهداشت می توانند تست FIT را انجام دهند که در حال حاضر این اقدام انجام می گردد. نمونه ایرانی تست FIT ایجاد شده و در خانه های بهداشت انجام می گردد.
راه اندازی آزمایشگاه جامع HPV
وی درباره عفونت HPV و ارتباط آن با سرطان دهان رحم نیز گفت: در زمینه عفونت HPV هم که از عوامل بروز سرطان دهانه رحم محسوب می گردد، اقدامی که انجام شد، این بود که ما توانستیم با بهره گیری از تجربیات جهانی آزمایشگاهی را با عنوان آزمایشگاه جامع HPV راه اندازی کنیم. این آزمایشگاه قابلیت انجام حداقل 1500 تست را در روز دارد.
قنبری مطلق با بیان اینکه این آزمایشگاه در فاز پایلوت راه اندازی و آنالیز شده است و در حال حاضر آمادگی افتتاح دارد، اضافه کرد: احتمالاً بزودی آزمایشگاه جامع HPV راه اندازی خواهد شد. این آزمایشگاه یاری می نماید که بتوانیم با قیمت بسیار ارزان و دقت بسیار بالا موارد مشکوک به عفونت HPV را تشخیص دهیم.
انجام تست HPV برای زنان 30 تا 49 ساله
رئیس اداره پیشگیری از سرطان وزارت بهداشت با بیان اینکه یکی از اثرات عفونت HPV بروز سرطان دهانه رحم است و تقریباً علت 100 درصد موارد سرطان دهانه رحم عفونت HPV محسوب می گردد، گفت: البته راه حلهای متعددی برای پیشگیری از عفونت HPV وجود دارد. یکی از این روش ها آگاهی دادن و اطلاع رسانی عمومی است تا افراد نسبت به علل و عوامل این عفونت آگاه بوده و به عفونت اچ پی وی مبتلا و آلوده نشوند. دومین راه حل این است که اگر هم افرادی به این عفونت آلوده شدند، زودتر شناسایی شوند تا بیماری شان به سرطان منجر نگردد. بر همین اساس در برنامه تشخیص زودهنگام سرطان، زنان بین 30 تا 49 سال ارزیابی نموده و تست HPV که جایگزین تست پاپ اسمیر شده، روی آنها انجام شد.
پایان واکسن HPV چه شد؟
قنبری مطلق همچنین اظهار کرد: جایگزینی تست HPV با تست پاپ اسمیر یکی از برنامه های مهم مان بوده که در حال حاضر جزو برنامه کشوری واقع شده است و با قیمت بسیار ارزان انجام می گردد و از تست پاپ اسمیر هم هزینه-اثربخش تر است. در عین حال سومین روش برای پیشگیری از عفونت HPV، واکسیناسیون برای مقابله با این عفونت است.
وی با اشاره به حواشی واکسن HPV، گفت: شکی نیست که این واکسن باعث پیشگیری از سرطان دهانه رحم شده و واکسن ایمنی است؛ به طوریکه سازمان بهداشت جهانی تزریق آن را توصیه می نماید، اما مهم ترین چالش درباره آن هزینه هایش بوده است و اگر بتوان این واکسن را با هزینه های کمتر تهیه کرد، می توان آن را به عنوان یک برنامه کشوری هم در نظر گرفت. حال یکی از راه های تهیه واکسن HPV با هزینه کم می تواند فراوری داخلی آن باشد. در این زمینه دو مجموعه در کشور مطالعات فراوری این واکسن را شروع نموده اند و امیدواریم این واکسن بتواند با قیمت مناسب چه به صورت فراوری داخل و چه به صورت خارجی در دسترس قرار گیرد تا در قالب برنامه های پیشگیرانه ناشی از این عفونت انجام گردد.
مشاهده آلودگی 8 درصدی به HPV در برنامه پایلوت وزارت بهداشت
قنبری مطلق با بیان اینکه اقدامات مهم وزارت بهداشت برای مدیریت عفونت HPV، اطلاع رسانی عمومی، تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم با روش تست شناسایی HPV و اقدام برای تهیه واکسن HPV بوده است، گفت: با توجه به اینکه در فاز پایلوت برنامه تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم، حدود هشت درصد آلودگی به عفونت HPV را داشتیم و این میزان از نظر ما قابل توجه است، می توانیم برای جمعیت ایرانی تزریق این واکسن را پیشنهاد کنیم. البته بسته به نوع واکسن، سن تزریق آن متفاوت است، اما عموماً پیشنهاد می گردد که از سن 9 تا 26 سالگی این واکسن برای دختران استفاده گردد.
وی تاکید نمود: البته ما هنوز آن را به عنوان برنامه کشوری توصیه نمی کنیم، اما اشخاص می توانند به صورت شخصی از این واکسن استفاده نمایند و بعد از اینکه شرایطش در سطح ملی فراهم شد و بعد از انجام مطالعات هزینه-اثربخشی با قیمت مناسب می توان به عنوان یک برنامه کشوری هم آن را در نظر گرفت.
سرطان مساوی با مرگ نیست
قنبری در ادامه صحبت هایش با تاکید بر اینکه 40 تا 50 درصد سرطان ها قابل پیشگیری هستند، گفت: عمده راه حلهای پیشگیری از سرطان در دست خود مردم است. به عنوان مثال مردم باید فعالیت بدنی مناسب و تغذیه مناسب داشته و سیگار نکشند و …. از طرفی این تصور غلط که سرطان را مساوی با مرگ می دانند، باید اصلاح گردد. حداقل 50 درصد از سرطان ها قابلیت درمان مناسب دارند و مبتلایان به آن ها هم طول عمر طولانی خواهند داشت، اما مهم این است که سرطان زود تشخیص داده گردد و درمان مناسبی هم برایش انجام گردد.
منبع: خبرگزاری ایسنا