طرز تهیه دلمه کلم برگ (کلم سفید)
به گزارش پسرک کامپیوتری، دلمه یکی از پرطرفدارترین غذاهای ایرانی است که انواع زیادی هم دارد. پیش از دستور پخت دلمه برگ مو و دلمه فلفل را در خبرنگاران مگ آموزش داده بودیم. این بار طرز تهیه دلمه کلم برگ که با نام کلم پیچ و کلم سفید هم شناخته می شود، را به شما آموزش می دهیم.
دلمه برای قرن ها بخشی از فرهنگ آشپزی خاورمیانه بوده است. تاریخ دلمه در ایران به حدود قرن هفدهم میلادی برمی شود، در قرن نوزدهم آشپز دربار ناصرالدین شاه انواع مختلف دلمه شامل دلمه کلم، دلمه برگ، دلمه خیار، دلمه بادمجان، دلمه سیب و دلمه به را در آشپزخانه خود به ثبت رسانده است. تمام این دلمه ها مانند دلمه های امروزی با گوشت، نعنا، برنج و زعفران پر می شدند.
دلمه در کشورهای دیگری مانند ترکیه، عراق و ارمنستان هم تهیه می شود و طرفداران زیادی دارد. در واقع واژه دلمه ریشه ترکی دارد از دولمک (Dolmak) به معنای پر کردن می آید.
مواد لازم (برای 5 نفر)
- کلم پیچ: 1 عدد بزرگ
- گوشت چرخ کرده: 400 گرم
- پیاز نگینی: 1 عدد بزرگ
- لپه پخته: نصف پیمانه
- برنج خیسانده: 1 پیمانه
- رب گوجه فرنگی: 3 قاشق غذاخوری
- کره: 100 گرم
- سرکه انگور: به میزان لازم
- کشمش یا زرشک: 3 قاشق غذاخوری
- سماق: 1 قاشق غذاخوری
- زعفران دم کرده: به میزان لازم
- شکر: به میزان لازم
- نعنا خشک: 3 قاشق غذاخوری
- زردچوبه، فلفل سیاه، ادویه کاری و نمک: به میزان لازم
طرز تهیه دلمه کلم برگ
1.
مانند تصویر قسمت انتهایی کلم را برش بزنید و جدا کنید. سپس در یک قابلمه بزرگ آب را جوش بیاورید، کمی نمک و زردچوبه در آن بریزید و کلم را در آن قرار دهید. بعد از 10 دقیقه جوشیدن برگ های کلم را به آرامی جدا کنید و در آبکش بگذارید.
2.
پیاز خرد شده را در روغن تفت دهید. زمانی که پیاز طلائی شد، گوشت چرخ کردده را به آن اضافه کنید و با هم تفت دهید.
3.
بعد از تفت خوردن گوشت، 1 قاشق رب گوجه فرنگی و ادویه ها را به آن اضافه کنید.
4.
کمی بعد برنج خیس خورده و لپه پخته را هم به گوشت اضافه کنید و هم بزنید تا مواد با هم خوب مخلوط شوند. سپس حرارت را خاموش کنید و سماق، کشمش یا زرشک، نعنا خشک و نیمی از کره را به ترکیب بیفزایید. در آخر نمک مواد را تنظیم کنید و آن را کنار بگذارید.
5.
قسمت های ضخیم برگ های کوچک تر را مانند تصویر جدا کنید. برگ های بزرگ را هم مانند تصویر به دو قسمت تقسیم کنید و قسمت ضخیم آن ها را بگیرید.
6.
کف قابلمه مورد نظر را یک لایه برگ کلم بچینید. سپس دلمه ها را مانند تصویر در برگ کلم بپیچید و ردیف به ردیف تا انتها به صورت فشرده در قابلمه قرار دهید. 2 لیوان آب روی دلمه ها بریزید و برای جلوگیری از باز شدن دلمه ها یک بشقاب بزرگ روی آن ها قرار دهید. قابلمه را به مدت 2 ساعت روی حرارت متوسط قرار دهید تا دلمه ها بپزند.
7.
مابقی کره و رب گوجه فرنگی را تفت دهید و یک ونیم پیمانه آب جوش، کمی نمک، سرکه، شکر، زعفران و دارچین به آن اضافه کنید. سس دلمه باید طعمی نسبتا ملس داشته باشد. اگر دوست داشتید می توانید یک قاشق غذاخوری رب انار هم برای طعم بیشتر به سس اضافه کنید.
بعد از 2 ساعت که دلمه ها پختند و آب آن ها کم شد، سس دلمه را به آن اضافه کنید. بعد از اضافه کردن سس بشقاب را دوباره روی دلمه ها قرار دهید و 30 دقیقه دیگر به آن اجازه پخت دهید تا سس کاملا به خورد دلمه ها برود.
8.
برای سرو کردن دلمه می توانید آن را با کمی زرشک تزیین کنید.
منبع: دیجیکالا مگ