خانه عامری ها؛ اثر تاریخی احیا شده از دوران زندیه
به گزارش پسرک کامپیوتری، بزرگترین خانه تاریخی کاشان خانه عامری هاست که مربوط به دوران زندیه و اوایل قاجار است. امروزه به عنوان یک هتل پنج خبرنگاران مورد استفاده قرار می گیرد. در کاشان بناها و خانه های تاریخی فراوانی وجود دارد که هرکدام با هنرمندی خاصی طراحی و ساخته شده اند.
خبرنگاران | سرویس گردشگری - در بیشتر نقاط شهر کاشان اصفهان، به راحتی می توانید یک یا چند اثر ارزشمند تاریخی را مشاهده کنید. خانه های تاریخی قدیمی که مربوط به بزرگان و تاجران ثروتمند این شهر بوده و با هنرمندی خاصی ساخته شده اند، همه حواس ها را به سمت خود جلب می کند. یکی از جذاب ترین خانه های قدیمی کاشان، خانه عامری هاست که معماری فوق العاده بی نظیر آن سبب شده تا در میان فهرست اصلی گردشگری کاشان جای گیرد.
ویژگی های خانه عامری ها
خانه عامری ها را می توان یکی از بزرگ ترین خانه های قدیمی شهر کاشان نامید که کار ساخت آن در دوران زندیه آغاز شد. البته در دوران قاجار نیز به وسعت آن افزوده شده است. این خانه زیربنایی حدود 7 هزار مترمربع دارد و در محله قدیمی سلطان میر احمد واقع شده است. خانه دارای دو بخش اندرونی و بیرونی است که شامل حدود 88 اتاق، ایوان ، حیاط و شاه نشین هایی می شود که همگی با معماری خاص ایرانی ساخته شده اند. اگر دقیق تر بخواهیم این بنا را بررسی کنیم، می بینیم که در این مجموعه 7 حیاط وجود دارد. آن طور که از شواهد تاریخی پیداست، 4 حیاط توسط خدمه استفاده می شده است. 3 حیاط دیگر در اختیار ساکنان اصلی خانه قرار داشته است.
جالب است بدانید در این خانه 2 حمام زنانه و 2 حمام مردانه وجود داشته که احتمالاً آن ها هم به تفکیک خدمه و خانواده اصلی از آن ها استفاده می کردند. این خانه آنقدر بزرگ بوده که خاندان عامری با همه فرزندان و بستگان در آن زندگی می کردند و هر بخشی به گروهی از آن ها تعلق داشته است. همین امر البته سبب شده تا در سال های بعد برخی از بخش های خانه به صورت جداگانه به افراد مختلف فروخته شود.
از جذاب ترین بخش های این خانه می توان به سرداب، هشتی ورودی، شاهنشین، بهار بند و دوبادگیر زیبای آن در بالای ساختنان اشاره کرد که بر زیبایی این خانه افزوده اند. در حیاط اصلی این خانه یک حوض مستطیل شکل بزرگ وجود دارد که در فصل های گرما کار خنک کردن محیط را بر عهده داشته است. اهمیت ایرانیان به زیبایی و هنر از آنجا معین می شود که تمامی دیوار های بیرونی مشرف به حیاط و تمام اتاق های داخلی آن پر است از گچ کاری، مقرنس و آینه کاری های زیبایی که جذابیت خانه را چند برابر کرده است. طاق فوق العاده زیبایی که در حیاط اصلی، جلو حوض قرار گرفته و زیر آن در ها و پنجره های چوبی خودنمایی می کنند را می توان به عنوان زیباترین بخش خارجی این خانه محسوب کرد.
سرنوشت خانه عامری ها
گفته می شود مالک خانه فردی به نام سهام السلطنه عرب بوده است که این بنا را به پاس حمایت از حاکم وقت کاشان و دفع محاصره آقا محمد خان از او هدیه می گیرد. هرچند که اصل شهرت بنا مربوط به فرزند او یعنی ابراهیم خلیل خان عامری است که به واسطه قدرت و ثروت، این خانه را گسترش و رونق داد. اما بعد از سالیان سال، وقوع زلزله و مسائل دیگر در نگهداری خانه، این مجموعه زیبا رو به ویرانی گذاشت و می رفت تا سرنوشت باقی اماکن تاریخی مظلوم کشورمان را پیدا کند که خوشبختانه این طور نشد.
خانه عامری ها به هتل تبدیل شد
در سال 1374 مسئولان میراث فرهنگی خوشبختانه بعد از خرید، بازسازی خانه را آغاز کردند و در سال 1379 تصمیم گرفتند که با کمک بخش خصوصی آن را به یک اقامت سرا و هتل تبدیل کنند که خوشبختانه امروزه شاهد هستیم این کار به خوبی اجرا شده و هم اکنون از خانه قدیمی عامری ها به عنوان یک هتل 5 خبرنگاران به نام سرای عامری استفاده می شود. شاید بد نباشد بدانید خانه عامری ها قبل از بازسازی در چه شرایط بدی قرار داشته است. برای اینکار بهتر است به تصاویر زیر نگاهی بیاندازید تا متوجه شرایط قبلی این مجموعه ارزشمند بشوید.
خانه عامری ها در گذشته
بیشتر بدانید: آشنایی با خانه بروجردی های کاشان
هتل سرای عامری ها
مدل نگاه تجاری و فرهنگی که به خانه عامری ها شده است یکی از پیروز ترین مدل های گردشگری در ایران است. یعنی احیای سازه ای تاریخی و در مقابل آن استفاده از این بنا به عنوان یک هتل که هزینه نگهداری آن را تأمین می کند و همچنین فرصت استفاده علاقه مندان برای یک اقامت متفاوت و جذاب را خواهد داد. البته پل تجاری سازی هتل عامری فقط به هتل محدود نمی شود و قرار دادن بخش های مختلفی از جمله گالری های هنری و فرهنگی که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد، ارزش این بنا را چند برابر کرده است.
شرایط اقامت در هتل
این هتل که به سرای عامری معروف است در سال 1393 توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و پروفسور سمیعی به عنوان یک هتل 5 خبرنگاران افتتاح شد. احیای این خانه و تبدیل آن به هتل توسط گروه سرمایه گذاری عظام اجرا شده است. صبحانه، چای ساز، تلویزیون، یخچال، سشوار، وای فای و سیف باکس تعدادی از امکانات اتاق های هتل برای مهمان ها هستند.
تمامی اتاق های هتل به شکل سنتی طراحی شده اند و حس زندگی در دوران زندیه را به شما ارائه می دهند. اتاق ها به دو دسته کاشانک و کاشانه تقسیم می شوند که همان اتاق و سوئیت هتل های معمول هستند. هزینه اقامت بچه ها زیر 3 سال کاملاً رایگان است و از 3 تا 6 سال هم می توانند به صورت نیم بها در هتل اقامت داشته باشند. جالب است بدانید که هتل سرای عامری ها جر 25 هتل برتر خاورمیانه انتخاب شده است و همین امر نشان دهنده کار علمی و درست گروه احیا کننده این اثر تاریخی بوده است.
نگارخانه ها
در این هتل 2 نگارخانه زیبا با محیطی کاملاً آرام برای برگزاری فستیوال هایی مانند نقاشی و آثار هنری وجود دارد. یکی نگارخانه ملک الشعرای بهار که مشرف به خیابان علوی و حیاط فرهنگی و در طبقه فوقانی سرای قهوه عامری ها و دیگری نگارخانه سهراب است. شما اگر هنرمندی هستید که قصد برگزاری نمایشگاه هنری خود را دارید با هماهنگی با مدیریت هتل می توانید از این امکان استفاده کنید.
تالار همایش مقتدایی
هتل عامری ها برای برگزاری همایش ها نیز فکر کرده است. اینجا یکی از جذاب ترین مکان ها برای برگزاری همایش های داخلی و بین المللی شرکت هاست. تالاری با طراحی خاص و امکاناتی از جمله وای فای و پذیرایی درجه یک از مهمان ها! این تالار 90 نفر گنجایش دارد و کلیه امکانات اصلی برگزاری استاندارد یک همایش در آن به چشم می خورد.
قالی سرای عامری
اما اگر به بازدید از دستبافت های معروف کاشان علاقه مند هستید، چه جایی بهتر از قالی سرای عامری. در اینجا طرح و نقش فرش ها چشم ها را به خود خیره می کند. انواع اقسام فرش های جدید و قدیمی همچنین تابلو فرش های نفیس که کار دست هنرمندان تراز اول فرش باف کاشان است را برای علاقه مندان به نمایش گذاشته اند.
غرفه های تجاری عامری
در خانه عامری ها غرفه هایی وجود دارد که می توانید از آن ها خرید کنید. مثلاً غرفه شَعربافی که یک نوع از صنایع دستی قدیمی کاشان محسوب می شود. شما می توانید لباس های جذاب و انواع پارچه های شَعربافی را از اینجا خریداری کنید. یا از حجره فرش بهزاد یا کافه فرش، به خرید فرش نفیس بپردازید. همچنین کارگاه سفالگری باید به طور زنده در حال ساخت انواع ظروف سفالی است و می توانید سفارش هر چیزی را که می خواهید بدهید. در نهایت اگر علاقه مند به پوشیدن لباس های دست دوز طراحی شده هستید، می توانید در این هتل به گالری نازنین کریمی هم سر بزنید.
رستوران و کافه های خانه عامری
در بازساری خانه عامری به طور هوشمندانه ای از تمامی فضاهای مختلف خانه استفاده شده است. یکی از مواردی که در سرای عامری جدید به خوبی اجرا شده، رستوران، کافه و غذاخوری هایی است که در بخش های مختلف آن ساخته شده و حس خوردن یک وعده غذایی در دل تاریخ را به مشتری ها عرضه می کند.
رستوران تالار آیینه
اگر می خواهید در محیطی رویایی و در فضای دوران زندیه غذا بخورید، پیشنهاد می کنیم به رستوران تالار آیینه خانه عامری ها بروید. در لحظه اول ورود چنان اثیر فضای خاصان و معماری بی نظیرش خواهید شد که خوردن غذا را به کلی فراموش می کنید. دیوار های شگفت انگیز و آینه کاری شده، سقف بلند با کنده کاری و معماری جذاب چیزی نیست که از دیدن آن سیر شوید. این رستوران که بزرگ ترین غذاخوری هتل عامری است 90 نفر ظرفیت دارد و منو غذایی متنوعی دارد.
صبحانه
اما وقتی صبح از خواب بیدار شوید و آماده خوردن صبحانه باشید. هیچ جا را بهتر از صبحانه خوری عامری پیدا نخواهید کرد. میز و صندلی های چوبی که به شکل سنتی تزیین شده اند در فضایی که دروار هایی آن با پنجره ها و در های چوبی رنگی به شما صبح بخیر می گوید. ظرفیت اینجا حدود 30 نفر است و اولویت با مهمان های هتل است.
حوض خانه
امروزی ها عادت دارند که برای گپ و گفت، به کافه های شیک می فرایند. اما در گذشته مردم چه می کردند؟ اگر می خواهید بدانید باید به حوض خانه هتل عامری بروید. در آنجا تخت های چوبی می بینید که می شود روی آن تکیه زد. بالشت های نرم و خوش رنگ را زیر دستتان بگذارید و حس خوردن چای و عرقیجات گیاهی را در کنار یک حوض، زیر سقف بلند و گچ کاری شده آن تجربه کنید.
سرای قهوه
اما اگر نیاز به نوشیدن قوه دارید، می توانید به تنها فضای نسبتاً مدرن هتل سر بزنید. در سرای قهوه که ظرفیت حدود 40 نفر را دارد محیطی آرام و جذاب فراهم شده است تا شما یک عصر دل انگیز را در آن سپری کنید.
اطلاعات خانه عامری ها
آدرس: ایران، کاشان، خیابان علوی، هتل سرای عامری ها، کد پستی 8713943645
ایمیل: [email protected]
تلفن: 55240220 - 55240190 - 55240166 - 55240165 (31)
فکس: 55240219 (31)
منبع: setare.com