چنگوری نام یکی از شیرینی های سنتی و خانگی استان اردبیل است
به گزارش پسرک کامپیوتری، ایسنا/ براساس آخرین اخبار واصله، چنگوری نام یکی از شیرینی های سنتی و خانگی استان اردبیل است.
روح الله محمدی، معاون میراث فرهنگی استان اردبیل توضیح داد: پارتداما، پیشی، چخماقی، باقلوای زعفرانی، سه گوش، قطابی، شیرینی کشمشی، راحت الحلقوم، مارمالاد، حلوای زعفرانی، باقلوای بادام، قرابیه گردو و بیچرنیک از جمله شیرینی هایی است که از گذشته در اردبیل تهیه میشده و امروز میتوان در قنادی های سنتی یا قدیمی شهر نمونه های آن را به شکل محدود پیدا کرد. چنگوری نیز از نخستین شیرینی های خانگی بوده که قبل از پیدایش قنادی ها و شیرینی پزی ها در استان اردبیل و بویژه در شهرستان نمین تهیه میشده است. امروز هم در مراسم هایی چون چهارشنبه سوری، روزهای عید و سیزده به در به وسیله بعضی خانواده ها تهیه می شود، ولی تهیه این شیرینی خانگی مانند گذشته رایج و متداول نیست.
محمدی درباره قدمت پخت چنگوری بیان نمود: مهارت پخت چنگوری به زمان های قدیم بر می شود و حتی میتوان گفت نخستین شیرینی خانگی سنتی است که قدمت آن به 100 سال پیش می رسد.
او اضافه نمود: اصلی ترین مواد اولیه این شیرینی سنتی، آرد برنج، شیر محلی و تخم مرغ است که سرشار از پروتئین و فیبر است. در بیشتر شیرینی های سنتی اردبیل آرد و تخم مرغ مواد اصلی به شمار می آید و به همین خاطر این گروه از غذاها می تواند به عنوان یک میان وعده مقوی، کالری بدن را در طول روز تأمین کند.
معاون میراث فرهنگی اردبیل بعلاوه اظهار کرد: به دلیل رواج شیرینی هایی با روش پخت صنعتی و تغییر ذائقه نسل جوان، مهارت پخت چنگوری در معرض فراموشی قرار گرفته بود، بنابراین مهارت پخت و تهیه این شیرینی را که بیشتر در میان افراد میانسال و کهنسال رواج داشت، در لیست میراث ناملموس کشور به ثبت رساندیم.
محمدی مراحل در ادامه شیوه پخت شیرینی سنتی چنگوری را به این توضیح توضیح داد: در یک کاسه دو عدد تخم مرغ محلی را شکسته و با همزن دستی یا قاشق خوب هم می زنیم. سپس آرد را کم کم به تخم مرغ ها اضافه نموده و خوب مخلوط می کنیم و زعفران کوبیده شده و بعد زردچوبه را به مواد اضافه نموده و هم می زنیم تا مواد خوب رنگ بگیرد. آرد برنج را نیز به حدی اضافه می کنیم که مواد غلیظ شود و در مرحله آخر شیر را کم کم اضافه نموده و خوب مخلوط می کنیم تا بریده بریده نشود.
غلظت مواد باید به حدی باشد که وقتی با ملاقه داخل تابه می ریزیم حالت کشسانی داشته باشد. بعد از آماده کردن مواد شیرینی، یک تابه مسی را روی حرارت کم قرار داده و مقداری کره داخل آن می ریزیم تا آب شود و با ملاقه مواد را به آرامی در وسط تابه ریخته و منتظر می مانیم تا خودش را بگیرد و یک طرف آن سرخ شود. بعد از آنکه روی شیرینی به شکل حباب های ریز شد، آن را بر می گردانیم تا طرف دیگر آن هم سرخ شود. به این ترتیب، یکی یکی شیرینی ها را پخته و روی آنها شکر می پاشیم.
منبع: همگردی