راز گشایی از معمای مردان نمکی در زنجان
به گزارش پسرک کامپیوتری، موزه مردان نمکی
یک معدن نمک در زنجان مردانی را با کوله بار سفری بی انتها به دنیای ما وارد کرد و ما را به دنیای گذشته برد. مردان نمکی زنجان که انواع آلات و ابزار و وسایل را با خود به همراه داشتند از گذشته ای نزدیک به 1700 تا 2800 سال پیش به دنیای ما آمدند تا ما را با بخشی از زندگی خود آشنا نمایند و از این رهگذر با سبک پوشاک و لباس های آن دوره و پارچه ها، ابزار دفاعی و چیزهای دیگر دوره آنان آشنا شویم. در این بخش خبرنگاران از مردان نمکی زنجان برای شما می گوید.
مردان نمکی تا حالا کجا بودند؟
در زمستان سال 1372در منطقه چهرآباد استان زنجان یک معدن نمک دری تازه از گذشته به روی باستان شناسان باز کرد. این معدن که 1350 متر ارتفاع آن از سطح دریا است و تا روستای حمزه لو یک کیلو متر فاصله دارد و در 75 کیلومتری زنجان است، در این سال بهره برداری نمک در معدن به شکل سنتی و با ابزارهای ابتدایی صورت می گرفت. اما در همین زمان یک شرکت دیگر که مسئولیت بهره برداری از این معدن نمک را بر عهده داشت با ماشین آلات و ابزار مکانیکی به جان قسمت های مختلف معدن افتاد.
سرگذشت غم انگیز مردان نمکی
اما در اولین مرحله بهره برداری معدن چیان که با بولدوزر مشغول کار بودند موقع استخراج نمک نیم تنه انسانی را دیدند که مو و ریش های بلندی داشت، این مرد در گوش چپش گوشواره ای حلقه ای شکل از جنس طلا بود. اما این کشف سبب نشد که مسئولان و کارشناسان چندان توجهی به این مساله داشته باشند و کار استخراج از معدن را متوقف نمایند. فعالیت های غیر کارشناسی و غیر اصولی در حال اجرا بود.
یازده سال بعد یعنی در پاییز سال 1383 کارگران معدن در زمان کار با بولدوزر، دوباره همان داستان تکرار شد و این بار هم به بقایای اسکلت انسانی دیگر برخوردند اما این بار این اسکلت در اثر بی توجهی و ضربات ناشی از برخورد بولدوزر با آن به مقدار قابل توجهی آسیب دیده و مکوششی شد.
کوشش و جستجوی معدن چیان بین خاک های آن جا برای رسیدن به چیزهایی دیگر، آن ها را با بقایای اسکلت انسانی تکه تکه شده و اشیایی که در آن محل همراه آنان بود روبرو کرد. البته همه آن ها به میراث فرهنگی و گردشگری استان زنجان انتقال داده شد.
سرنوشت مردمان نمکی خیلی غم انگیز بود که در چنین شرایطی غریبانه و با سر و دست شکسته و تنی رنجور و آزرده به دنیای ما راه پیدا کردند شاید آرزو می کردند که هیچ وقت دیده نمی شدند تا لااقل فقط جور زمانه و ناشناختگی را تحمل می کردند تا اینکه تن زخمی و تکه پاره شوند! خاتمه در سال 1386 دستور توقف بهره برداری از معدن صادر شد و ششمین مرد نمکی هم با روزگار ما آشنا شد.
کمبود امکانات مناسب برای نگهداری از مرد شماره شش باعث شد او در آرامگاه خود راحت بخوابد و به صورت دست نخورده در آن معدن باقی بماند. اما این مردان نمکی همانطور که سرگذشت شان را گفتیم به راحتی و طبق اصول مورد کاوش قرار نگرفتند و در ابتدای امر با متدهای کارشناسی باستان شناسان کشف نشدند.
تبار مردان نمکی
طبق آنالیز ها و نظرات باستان شناسان و مورخان از این مردان نمکی سه مرد به دوره طلایی تاریخ ایران یعنی به زمان هخامنشیان تعلق دارد. بعلاوه محققان تبار دو مرد نمکی دیگر را از دوره ساسانیان دانسته و معتقدند که به اواخر دوره حکومت ساسانیان تعلق دارد. عجیب است؟ فاصله زمانی دو سلسله نام برده شده و نزدیکی این مردان و در کنار هم بودنشان؟!
توضیح شرایط هر یک از مردان نمکی
- مومیایی شماره یک؛ مرد چکمه پوش
این مرد که یک ساق پایش داخل چکمه چرمی است و همراهش یک عدد قلاب سنگ، یک شلوار کوتاه (نتیجه می گیریم شلوارک از آن موقع مد بوده!) سه قبضه چاقو، یک شی که جنسش نقره ای است، یک عدد گردو، قطعه هایی از طناب که جنس آن ها از چرم است، قطعه هایی سفالین، سنگ ساب و چند تکه پارچه نقش دار و مقداری قطعات خرد شده استخوان بدست آمده است. عجب! چیز کمی هم همراهش نبوده! محققان باستان شناس در باره ظاهر جسد این مرد نظرشان بر این است که به احتمال زیاد این مرد نمکی از طبقه اشراف و شاهزاده ها باید باشد چون رنگ رخسارش چنین می گوید و ظاهرش گویای شخصیت اوست! محققان طبق این باورشان و ظواهر امر که روی لباس های تن مرد نمکی جواهرات و زیورآلاتی وجود داشته او را از طبقه بزرگان و ثروتمندان و اشراف می دانند. البته با توجه به باقی آثار و اشیا همراه او معتقدند که او یا از جنگ فرار نموده یا اینکه از محل زندگی خود در حال فرار بوده و به این غار برای استراحت آمده اما روزگار مجال استفاده از آن جواهرات و اشیا را به او نداده و همان جا به خواب ابدی فرو رفته و منبع تغذیه موریانه ها شده است.
- مومیایی شماره دو؛ مرد میانسال
این مرد یک مرد میانسال است که با حدود 180 سانتی متر قد بر اثر ریزش سقف و دیواره های تونل جان خود را از دست داده است. اشیای همراه این مرد که یکی از مردان نمکی است شامل مقداری منسوجات، میخ های چوبی، . تکه سبد و طناب های گیاهی است.
- مومیایی شماره سه؛ مرد چند تکه
جسد این مرد بیچاره که یکی از مردان نمکی است به صورت تکه تکه و مکوششی شده کشف شد. مطمئنم یکی از آرزوهای بزرگ زندگیش این بود که کاش هیچ وقت بعد از مرگ دست هیچ انسانی به او نرسد اما این فقط یک آرزو بوده و افسوس! مجموعه این مرد چند تکه شامل بقایای استخوان های او و لباس است.
- مومیایی شماره چهار؛ مرد کامل
این جسد کامل ترین و سالم ترین جسد از میان اجساد مردان نمکی است. این جسد مومیایی شده به پسر جوان حدودا 16 ساله ای تعلق دارد با 170 تا 175 سانتی متر قد و در گوش هایش حلقه فلزی دارد، با موهایی کوتاه و خرمایی رنگ، همراهش چاقوی فلزی دسته استخوانی در غلافی از جنس چرم و دو کوزه کوچک سفالین بود. این مومیایی طبیعی بر تنش لباس کامل دارد که این لباس شامل یک شلوار، بالاپوش بلند و کفشی از جنس چرم است.
- مومیایی شماره پنج؛ سری بدون تن
از مومیایی این مرد به جز سر سایر قسمت های بدن زیر سنگ های بزرگ قرار گرفته و از بین رفته است.
- مومیایی شماره شش؛ مرد ساسانی
طبق نظر محققان جمجمه این مومیایی مربوط به دوره ساسانی است که یکی از مردان نمکی است.
در خاتمه لازم به ذکر است به همین دلیل فیلم مستند مردان نمکی هم ساخته شده است.
منبع: الی گشت