خلیج گرگان، بزرگترین خلیج دریای خزر
به گزارش پسرک کامپیوتری، گرگان از شهرهای شمالی ایران و مرکز استان گلستان است، آب و هوای معتدل دارد. هرچند تابستان های آن نسبتا گرم و شرجی است. اقلیم منطقه بسیار گوناگون و متنوع است. این شهر زیبا یکی از مقاصد پرطرفدار برای سفر در میان مردم به خصوص در ایام تعطیلات و نوروز است. گرگان جاهای تماشای بسیاری دارد که بدون شک باید حتما در سفر به این شهر زیبا و سرسبز از آنها تماشا کنید. برای آشنایی بیشتر با این خلیج زیبا در ادامه با ما باشید.
خلیج گرگان (Gorgan Gulf) بزرگترین خلیج دریای خزر است که بر اثر پیشروی و توسعه شرقی رشته ساحلی شبه جزیرهٔ میانکاله در جنوب شرقی دریای خزر تشکیل شده است. خلیج گرگان تنها خلیج دریای خزر در محدوده جغرافیایی ایران و بین دو استان مازندران، شهرستان بهشهر و استان گلستان، شهرستان بندرگز است.
این خلیج در سال 1354 به همراه تالاب میانکاله و لپوی زاغمرز (در استان های گلستان و مازندران) به عنوان نخستین مجموعه تالاب بین المللی دنیا در لیست تالاب های کنوانسیون رامسر به ثبت رسید تا ثابت شود نه فقط این خلیج، بلکه نواحی اطراف آن شامل شبه جزیره میانکاله (پناهگاه حیات وحش) و تالاب بین المللی گُمیشان یک مجموعه ارزشمند زیست محیطی است. خلیج گرگان بخشی از پناهگاه حیات وحش میانکاله محسوب می شود.
وسعت خلیج حدود 400 کیلومتر مربع است. این خلیج کم عمق است به طوری که با در نظر گرفتن بالاآمادگی آب، حداکثر عمق آن به 4 متر می رسد و از غرب به شرق تا حوالی ضلع جنوبی آشوراده به عمق آب افزوده می شود.
اکولوژی این خلیج تحت تأثیر دریای خزر، رودهای مجاور و شبه جزیره میانکاله قرار گرفته است که رشد و تکثیر آبزیان، ماهیان استخواندار و ماهیان غضروفی و جذب پرندگان مهاجر زمستانی نقش مهمی دارد. بدین جهت می توان گفت که شبه جزیره میانکاله و خلیج گرگان دو محیط زیستی و جغرافیایی جدایی ناپذیرند.
خلیج گرگان نه تنها دارای ماهیان باارزش غضروفی، ماهی سفید، ماهی کفال و… است، بلکه سهم قابل توجهی از خاویار مورد احتیاج کشور را تأمین می نماید. اکولوژی خلیج گرگان تحت تأثیر دریای خزر، رودهای مجاور و شبه جزیره میانکاله قرار گرفته است که در رشد و تکثیر آبزیان، ماهیان استخوان دار و ماهیان غضروفی و جذب پرندگان مهاجر زمستانی نقش مهمی دارد؛ و یکی از برترین نوع خاویار سیاه دنیا که کیفیت درجه یک خاویار است فراوری می شود.
حدود بیست و پنج رود و نهر کوچک از دامنه شمالی البرز وارد خلیج گرگان می شوند.در کل، میزان آب ورودی خلیج(به استثنای ماه های آبان تا اسفند) کمتر از آب خروجی است و کمبود آب آن به وسیله دریای خزر تأمین می شود.این وضع سبب شده است که یک جریان شدید طولانی از دریا به خلیج و یک جریان ضعیف و کوتاه مدت از خلیج به دریا، به وسیله تنگه بندر ترکمن- آشوراده برقرار شود.
آدرس: استان گلستان، منتهی الیه جنوب شرقی کرانه دریای خزر
ساعت بازدید: همه روزه 24 ساعته
هزینه بازدید: رایگان
منبع: گردشبان