کشف موجودی که همواره جوان می ماند!
به گزارش پسرک کامپیوتری، راز جوانی ابدی کرم پلاناریا چیست؟
دانشمندان دانشگاه ناتینگهام در سال 2008 بحثی جنجالی را مطرح کردند که موافقان و مخالفان زیادی پیدا کرد. آن ها مدعی شدند که کرمی به نام پلاناریا می تواند همواره خود را جوان نگه دارد و در نتیجه احتمالا نامیرا و جاودانه است. حالا این دانشمندان پس از سال ها تحقیق بالاخره اثبات نموده اند که کرم پلاناریا می تواند خود را بازسازی کند و همواره جوان بماند. طبق گفته آن ها این کرم خاص می تواند سلول هایش را بازسازی و جوانسازی کند و از پیرشدنش جلوگیری کند. در واقع چیزی که توجه دانشمندان را به خود جلب کرد این بود که این کرم می تواند همواره جوان بماند و هیچ وقت به مرحله پیری نرسد! در ادامه با خبرنگاران همراه باشید.
آیا این موجود هرگز نمی میرد؟
همان طور که می توان حدس زد طرح چنین بحثی توجه همه را به خود جلب کرد و از همان ابتدا موافقان و مخالفان بسیاری پیدا کرد. اما پرسشی که در خصوص کرم پلاناریا مطرح شد این بود که: از کجا می دانید که این کرم جاودانه است و هرگز نمی میرد؟ این سوال اگرچه بسیار ساده بود اما پاسخ دادن به آن بسیار سخت بود؛ زیرا ابتدا باید تعیین کرد که چه چیزی باعث جاودانه شدن یک موجود می گردد. به همین خاطر، دانشمندان و محققین چندین معیار ژنتیکی را شناسایی نموده اند که برای نامیرا بودن یک موجود ضروری است. اول از همه، موجود نامیرا باید قابلیت جایگزینی سلول های قدیمی با سلول های تازه و جوان را داشته باشد و در این جاست که نقش سلول های بنیادی اهمیت پیدا می نماید.
موجودی که با نصف شدن به دو موجود مستقل تبدیل می گردد!
تقریبا تمام موجودات روی زمین به مرور قابلیت مذکور را از دست می دهند، در نتیجه کم کم پیر می شوند و در نهایت می میرند. اما کرم پلاناریا که گونه ای از فلت ورم (Flatworm) یا کرم های پهن به شمار میرود در این مورد بسیار استثناست و قابلیت های خارق العاده ای دارد. این کرم نه تنها می تواند سلول های قدیمی و مرده اش را بازسازی و احیا کند بلکه حتی وقتی از وسط دو نیم می گردد هم می تواند مغز، اندام های داخلی و دم تازهی به وجود بیاورد و به دو موجود مستقل و جداگانه تبدیل گردد! دانشمندان دانشگاه ناتینگهام در طول سال ها تحقیق و آنالیز چند صد کرم پلاناریا را مورد آزمایش قرار دادند و به نتایج حیرت آوری رسیدند: وقتی یک کرم پلاناریا را به دو نیم تقسیم می کنید هر قسمت تبدیل به کرمی تازه می گردد و اگر همین نصفه را دوباره نصف کنید هرکدام از نصفه ها تبدیل به کرمی مستقل می شوند!!! بنابراین می توان این کار را چندین بار انجام داد و از یک کرم چندین کرم تازه به دست آورد! دکتر عزیز ابوباکر، بیولوژیست و سرپرست تیم تحقیق در خصوص این کرم عجیب می گوید:
دکتر ابوباکر در ادامه اضافه می نماید: معمولا وقتی سلول های بنیادی تقسیم می شوند (برای درمان زخم یا در دوره رشد) علائم و نشانه هایی از گذر عمر را نشان می دهند. این امر به این معناست که سلول های بنیادی دیگر قادر به تقسیم شدن نیستند و کمتر می توانند جایگزین سلول های بدن ما بشوند. پیری پوست بارزترین نشانه این موضوع است که می توانید آن را به وضوح مشاهده کنیم. اما سلول های بنیادی کرم پلاناریا می توانند از فرآیند پیری جلوگیری نمایند و به همین علت دائما تقسیم شوند و جایگزین سلول های قدیمی و مرده شوند.
راز جوان ماندن این موجود در DNA نهفته است
هر بار که سلولی تقسیم می گردد تلومر (telomere) یا پایانه فیزیکی کروموزم های خطی DNA او کوتاه تر می گردد. سلول های بدن ما برای رشد و عملکرد صحیح باید مدام تقسیم شوند و جایگزین سلول هایی شوند که از بین رفته یا آسیب دیده اند. در طول فرآیند تقسیم تمام اطلاعات ژنتیکی داخل سلول ها به نسل بعد منتقل می گردد. همان طور که ممکن است بدانید اطلاعات ژنتیکی روی رشته های در هم تنیده DNA به نام کروموزم قرار دارند. انتهای کروموزوم پوشش محافظی به نام تلومر وجود دارد که از برخورد و اتصال به سایر کروموزم ها جلوگیری می نماید. هربار که سلول تقسیم می گردد تلومر کوتاه تر می گردد و هنگامی که میزان آن بیش از حد کوتاه شد سلول دیگر قادر به تکثیر و بازسازی نخواهد بود. در نتیجه سلول ها از بین می روند و موجود به تدریج پیر می گردد. اما دکتر ابوباکر پیش بینی می نماید که کرم پلاناریا می تواند همواره انتهای کروموزم هایش را حفظ کند و از کوتاه شدن آن جلوگیری کند؛ در نتیجه از لحاظ تئوری این کرم نامیرا و جاودانه است.
از کرم جاودانه به انسان جاودانه
دانشمندان پس از آنالیز به این نتیجه رسیدند که تلومرهای کروموزم کرم پلاناریا هم در نهایت کوتاه و کوتاه تر می شوند؛ اما این روند بسیار بسیار کند صورت می گیرد و این موجود قادر است بارها سلول هایش را تکثیر کند.
چیزی که توجه دانشمندان و محققین را به خود جلب نموده امکان انتقال این خاصیت به سایر موجودان زنده از جمله انسان است. ابوباکر در این مورد می گوید:
منبع: zmescience.com
منبع: الی گشت